Frågor och svar

Vi jobbar för att hålla kvalité i det vi gör och är med dig hela vägen till ditt körkort. Tillsammans har vi över 60 års erfarenhet av trafikutbildning och har årligen vidareutbildning av personalen. Vi har flexibla kursstarter på alla våra behörigheter och kan erbjuda utbildningar för alla körkortsåldrar, från moppe till körkort för tungt släp. Vi har en hög godkännande procent vid prov och kan erbjuda dig en kostnadseffektiv utbildning med tydliga mål och ett coachande förhållningssätt. Som kund kan du efterfråga vår aktuella statistik för teori och körprov och få kostnadsförslag på vad ditt körkort kommer att kosta. Vi har närhet till olika övningsområden så vi snabbt kan börja träna oavsett vilken nivå du är på i körkortsutbildningen. På så sätt kan vi vara effektiva med tiden du betalar för. Vi ligger dessutom nära Trafikverket förarprov vilken gör att du kommer att bli van att köra i de trafikmiljöer som körproven utgår från.

Du börjar med att söka körkortstillstånd på transportstyrelsen.se, där fyller du i en hälsodeklaration som du måste komplettera med ett syntest. Syntestet kan du göra hos en optiker eller på trafikskolan. Ta med giltigt leg och glasögon eller linser om du har det.

För att få övningsköra hemma måste du och din handledare gå en handledarutbildning, kurstillfällen och information om detta finns under fliken handledarutbildning.

Om du bara övningskör hemma, bokar du själv proven på Trafikverket. Riskettan och Halkbanan är obligatoriska riskutbildningar du måste genomföra innan proven på Trafikverket. Dessa kan du boka på youdrive.se. Vill du få hjälp med vissa delar i din utbildning eller för att kolla av din nivå i körningen kan du boka körlektioner. Du ansvarar sedan för att du har rätt kunskap teoretiskt och praktiskt innan dina prov.
Köper du något av våra paket coachar din lärare dig och ansvarar för att du har rätt kunskaper inför proven, du använder då vår bil vid uppkörning.

Via inloggning till Elevcentralen kan du följa elevens utveckling på teori och körning.

Ett körkort kostar från ca 5 000 kr till ca 30 000 kr. Du kan hålla nere kostnaderna genom att köra hemma och träna på rätt saker.

Körkort är en investering och en utbildning som du har nytta av livet ut.
Vi följer utvecklingen av pris på bl.a. bensin, lokalhyra, fordon och löneutveckling. Det gör att det inte kan vara lika billigt att ta körkort som när dina föräldrar eller morföräldrar tog sina körkort. Utbildningen idag är mer omfattande, krävande och innehåller fler obligatoriska moment än den gjorde förut.

Börja övningsköra tidigt, ta hjälp av det material ni får på handledarutbilningen. Varva sedan körning hemma med körning på YouDrive. Träna på det din lärare skriver att du ska träna på, då kommer du snabbare fram i utbildningen.

Du kan ta körkort på två-tre veckor med rätt förutsättningar. Välj rätt tid på året, ha bra förkunskaper i både teori och körning. Det går snabbare att ta körkort på vintern eftersom köerna till halkbanan, teori och körprov som regel är kortare. Du kan välja att köra intensivt eller under en längre tid. Har du svårt med teorin erbjuder vi anpassad teoriundervisning. Vid muntligt teoriprov måste en ansökan skickas in till Trafikverket.

För att lättast räkna ut vilken behörighet du behöver på ditt körkort gå in på Transportstyrelsen.se och sök efter släpvagnskalkylatorn. Pris och utbildningsupplägg finns under fliken B96/BE – Tungt släp.

För att få köra Moped, A-Traktor eller Mopedbil tar du ett AM-körkort. För detta krävs ett körkortstillstånd, minst 12 timmars obligatorisk utbildning varav en del är teoretisk och en del är praktisk. Du skriver även teoriprov på Trafikverket. Vid godkänd utbildning samt godkänt teoriprov har du klarat ditt AM-körkort.

Ja, det kan du.
Ex 1: Du fyller 15 år 29 dec:
Då kan du påbörja kursen 29 sept och skriva teoriprovet från 29 dec.
Ex 2: Du fyller 15 år 20 mars:
Då kan du påbörja teorikursen i feb, så fort det blir snöfritt så får du köra på manöverbana och körning i trafik om du tar ett AM-kort.

Målet är att alla ska klara sig första gången och i dagsläget klarar 80-90 % av alla våra elever teori och körprovet på första försöket.

Varje trafikskola måste ha, av Transportstyrelsen,  godkända Trafiklärare och Utbildningsledare. Utbildningsledaren skriver och lämnar in undervisningsplaner för varje behörighet som skolan utbildar på till Transportstyrelsen för godkännande. Transportstyrelsen är den myndighet som sköter tillsyn av trafikskolorna och dess utbildningar. För detta betalar varje trafikskola en avgift och kan få böter om skolan ej uppfyller det som är skrivet i undervisningsplanerna. YouDrive är också ansluten till Sveriges Trafikskolors Riksförbund, STR.